Gökgöl mağarası doğa tutkunlarının ilgisini çekiyor
Zonguldak’ta galerileri, sarkıt, dikit, sütun ve travertenleriyle dikkat çeken, aynı zamanda milyon yıllık mercan fosilleri ve yeni keşfedilen kabuklu türleriyle de bilimsel çalışmalara konu olan Gökgöl Mağarası, ziyaretçilerine farklı bir deneyim sunuyor. .
Türk bilim adamlarının “gammarus tumaf” adı verilen kabuklu hayvan türünün keşfedilmesiyle ünlenen mağaranın girişinde, yurt içi ve yurt dışındaki mağaralarla ilgili bilgi panoları bulunuyor. Mağaraya giden aks boyunca ziyaretçilerin çevreyle temasını kesmeyen yapının ardından 875 metrelik mağaranın turizme açık bölümü ziyaret edilebiliyor. Her yıl binlerce yerli ve yabancı turisti ağırlayan mağara, yürüyüş yolu, cam köprüleri ve seyir terasının yanı sıra temiz havası ve mikro iklimiyle de dikkat çekiyor. Gökgöl Mağarası, 2024 yılında 60.506 ziyaretçiyi ağırlayarak, açıldığı 2001 yılından bu yana en yüksek ziyaretçi sayısına ulaştı. “Tur firmaları rotalarını ZONGULDAK’a yönlendirmeye başladı”
İl Özel İdaresi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Ferhan Bostancı, AA muhabirine, içinde sürekli oluşumlar olması nedeniyle Gökgöl mağarasına “yaşayan mağara” adını verdiklerini söyledi. Bostancı, ilk kez 1976 yılında keşfedilen mağaranın, 2001 yılında İl Özel İdare bütçesiyle turizme açıldığını belirtti. Mağaranın 2016 yılında restore edildiğini belirten Bostancı, şöyle konuştu: “875 metrelik yol üzerinde, mağaranın içindeki yer altı deresi üzerinde ahşap merdivenler, yürüyüş yolları ve köprüler sağladık. Restorasyonla birlikte 7’den 70’e herkes yılın her döneminde mağarayı ziyaret edebilecek.” 2021 yılında onu dönüştürdük, mağaranın önüne ziyaretçi merkezi yaptık, tanıtım ve hediyelik eşya üniteleri ve kafe ekledik.” dedi.
Bostancı, 2021 yılından sonra mağaraya gelen ziyaretçi sayısında ciddi bir artış olduğunu belirterek, şöyle devam etti: “2024 yılında hedefimiz 75 bin ziyaretçiydi ancak mağaradan geçen yeraltı deresinin taşması nedeniyle kentte iki sel felaketi yaşandı. Mağara yaklaşık 2 ay boyunca su baskınına maruz kaldı.” Mağaramız kapalı kaldı ama açıldığı 2001 yılından bu yana geçen yıl ziyaretçi sayımız 60 bine ulaştı. “Hedefimiz 2025 yılında 100 bin ziyaretçi. Gökgöl Mağarası şehrin turizmi açısından çok önemli bir yer tutuyor. Mağara sarkıt, dikit, damlayan taş ve mercan fosilleri açısından oldukça zengin.” Batı Karadeniz’de Safranbolu ve Amasra’nın çok fazla turist çeken bölgeler olduğunu vurgulayan Bostancı, şöyle konuştu: “Turlar genel olarak ziyaretçilerini bu yönde yönlendirmeye başladı. Zonguldak’a giden yollar Gökgöl mağarası şehrin girişindedir, ziyaretçiler mağarayı gezip geri dönebilirler.” dedi. Bostancı, ziyaretçilerden olumlu geri dönüşler aldığını sözlerine ekledi. “YOL ÜZERİNE DÜŞEN HERKES MAĞARAYI ZİYARET ETMELİ”
Eşiyle birlikte İstanbul’dan kente ziyaret için gelen Muzaffer Kaya, yaptığı araştırmalar sırasında Gökgöl mağarasının varlığını öğrendiğini belirterek, “Gökgöl mağarası daha önce gezdiğim mağaralardan daha büyük. Uzun bir mağara, aydınlatması çok güzel. Çok hoş bir ziyaret oldu. Gerçekten bakımlı.” Ayrıca güzel yapılmış.” dedi. Kaya, Zonguldak’a gelenlerin mağarayı gezmelerini tavsiye ederek, mağaranın büyüleyici atmosferinden etkilendiklerini kaydetti.