Uncategorized

Ekonomik Koordinasyon Komitesi Sonrası Açıklama

Ekonomik Koordinasyon Komitesi’nin yılın son toplantısı, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz başkanlığında Şanlıurfa’da gerçekleştirildi. Toplantının ardından yapılan açıklamaya göre, Suriye’de yaşanan son gelişmelerin dış ticarete olası etkileri ve yeni dönemde izlenecek politikalar değerlendirildi. Enflasyonla mücadelede toplumsal refahın güçlendirilmesi ve gıda üretiminin artırılmasının önemi vurgulandı. Ayrıca kamu yatırımlarının öncelikleri ve bu alanda alınması gereken tedbirler tartışıldı. Açıklamada ayrıca bölgelerin küresel rekabet gücünün artırılmasına ve deprem sonrası toparlanmanın sağlanmasına yönelik politikaların ele alınacağı belirtildi.

Ekonomik Koordinasyon Kurulu (EKK), Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz başkanlığında toplandı.

Şanlıurfa’da düzenlenen toplantıya Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Tarım Bakanı katıldı. ve Ormancılık İbrahim Yumaklı , AK Parti TBMM Grup Başkanı Abdullah Güler, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Elitaş, AK Parti Ekonomiden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Nihat Zeybekci ve Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanı İbrahim. Şenel katıldı.

TOPLANTI SONRASI AÇIKLAMA

Ekonomik Koordinasyon Komitesi toplantısının ardından yazılı açıklama yapıldı. Açıklamada, küresel ekonomide jeopolitik gerilimlerin devam ettiği, korumacılık eğilimlerinin arttığı ve belirsizliklerin devam ettiği bir yılda, küresel konjonktürde Türkiye’nin 2023 yılında uygulamaya başladığı ekonomik gündemini etkin bir koordinasyonla ileriye taşıdığının altı çizildi. . Açıklamada, program sayesinde enflasyonun düşmeye başladığı, ekonominin dengelendiği ve cari açığın ciddi oranda azaldığı ifade edilerek, şu ifadelere yer verildi: “İşsizlik oranı rakamda kalırken, istihdam da rekor seviyeye ulaştı. -zamanın en yüksek seviyesi Uluslararası rezervler rekor seviyeye yükseldi, ülke risk primi düştü, dış finansman maliyetleri düştü, bankaların ve reel sektörün daha uygun koşullarla dış finansmana erişimi arttı, istikrar makrofinansal güçlendirilmiş, deprem yaraları sarılmış, ülkemizin mali disiplini sağlamlaştırılmış, çıkış süreci tamamlanmıştır. Ülkemiz üç ana derecelendirme kuruluşundan iki seviye kredi notu artışı alan tek ülke olmuştur. Tüm bu başarılar sayesinde, programımızın iki önemli hedefi olan yapısal reformların bir takvim içerisinde hayata geçirilmesi için sağlam bir temel oluşturduk. Devam edelim. Türkiye’nin rekabet gücünün ve büyüme potansiyelinin daha da artırılması için bölgesel kalkınmanın vazgeçilmez bir unsur olduğu vurgulanan açıklamada, şöyle denildi: “Bu amaçla uygulayacağımız kalkınma politikalarıyla bölgesel gelişmişlik farklarını azaltmayı, sosyal refahı ülke geneline daha eşit bir şekilde yaymayı hedefliyoruz. ve bölgelerin potansiyellerini en üst düzeyde kullanmalarını sağlamak.” ifadelerine yer verildi. Açıklamada, Güneydoğu Anadolu Projesi’nin (GAP) yarattığı refahla Türkiye ekonomisine katkı sağlayan önemli bir bölgesel program olduğunun altı çizilerek, bölgede yeni GAP eylem planıyla tarımsal sulama yatırımlarının tamamlanacağının altı çizildi. Akıllı tarım uygulamaları hayata geçirilecek, kırsal ekonomiler çeşitlendirilecek, turizm odaklı büyüme sağlanacak, işgücü güvence altına alınacak. Yoğun sektörlere yatırımın teşvik edileceği belirtildi. “TARIMIN GELİŞTİRİCİ HALİNE GETİRİLMESİNE YÖNELİK ÖNLEMLERİ DEĞERLENDİRİN” Önümüzdeki dönemde de başta ulaştırma, sanayi, turizm ve lojistik sektörleri olmak üzere bölgesel kalkınma programlarının bütüncül bir bakış açısıyla ve ilgili kurumların iş birliğiyle uygulanmaya devam edeceğinin altını çizen bildirgede, şu ifadelere yer verildi: : ” Bu bağlamda bugünkü EKK toplantısında tartışılan ana konular şunlardır: Ulusal Bölgesel Kalkınma Stratejisi (2024-2028 çerçevesinde), bölgelerimizin küresel rekabet gücünü artıracak, asgari maliyetleri azaltacak politikalar Bölgeler arası gelişmişlik farkları olan ve daha sonra düzelecek olan bölgesel kalkınmaya katkı sağlayacak, yatırım, üretim ve istihdamı artıracak planlama konularını değerlendirip, bu konuda alınabilecek tedbirleri istişare ettik. bağlam.

GAP BÖLGESİNDEKİ YATIRIMLAR

GAP Bölgesi’ndeki sulama yatırımlarının mevcut durumu incelenerek, önümüzdeki dönemde sürdürülebilir ve akıllı tarım uygulamalarını yaygınlaştıracak ve tarımın bölgenin kalkınmasında itici güç olmasını sağlayacak tedbirler değerlendirildi.

Toplumsal refahın güçlendirilmesi ve enflasyonla mücadele kapsamında gıda üretiminin artırılmasının önemi vurgulanarak, kamu yatırımlarının öncelikleri başta olmak üzere bu alanda alınacak tedbirler tartışıldı.

SURİYE’DEKİ GELİŞMELER

“Suriye’de yaşanan son gelişmelerin dış ticaretimize olası etkileri değerlendirilerek yeni dönemde izlenecek politikalar tartışıldı.”

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu