Uncategorized

Ne kokuyla ne de tatla ayırt etmek mümkün değil: Sahte alkol nasıl anlaşılır?

Etil alkol yerine metil kullanılarak üretilen sahte içecekler, düşük maliyetleri nedeniyle ölüme varan sağlık sorunlarına neden oluyor. Yapılan testler, kaçak içkinin hammaddesi olan 30 mililitre saf metanolün yani yarım bardağın ölüme, bir kaşık dolusunun ise körlüğe neden olabileceğini gösterdi. Metil alkol yani sahte alkolün belirtileri 10 ila 24 saat içinde ortaya çıkar. Sahte içecekleri ne kokusundan ne de tadından ayırt etmek mümkün değildir. Peki sahte alkol nasıl tespit edilir?

İstanbul’da geçtiğimiz günlerde sahte alkol nedeniyle hastanelere başvuran 83 kişiden 30’u hayatını kaybetti. Alınan bilgiye göre 83 kişi, sahte alkol tüketimiyle ilgili gerekçelerle kentteki çeşitli hastanelere başvurdu. İnsanlar sahte alkolü nasıl tanıyacaklarını ve belirtilerinin neler olduğunu merak ediyorlar.
Sahte alkol, yalnızca kokusu veya tadıyla tanımlanamaz. Uzmanlar, açık şişelerden şüphelenilmesi gerektiğine dikkat çekiyor. Fiyat Kontrolü: Gerçek alkolün fiyatı belli bir aralıktadır. Normalden çok daha ucuz olan ürünlere şüpheyle yaklaşılmalıdır. Ambalaj ve etiketleme: Sahte içeceklerin ambalaj ve etiketleri çoğu zaman orijinal ürünlerden farklılık göstermektedir. Etiketteki metin bulanık, çarpık veya soluksa bu, bunun sahte olduğunu gösterebilir.
Bandrol: Türkiye’de satılan alkollü içeceklerin bandrol TAPDK içermesi zorunludur. Kablo bağının olmaması veya sahte görünümü bir uyarı işareti olabilir. Tat ve koku: Sahte içeceklerde kullanılan alkolün türü farklı olduğundan tat ve koku orijinal üründen farklı olabilir. Anormal bir tat veya koku fark ederseniz içmekten kaçının.
Kapak ve Şişe: Şişe kapağı gevşek veya orijinalinden farklı olabilir. Ayrıca orijinal ürünlerin şişeleri genellikle daha kaliteli malzemelerden üretiliyor. Nereden Alınır: Alkollü içeceklerin saygın ve lisanslı yerlerden satın alınması önemlidir. Sokak satıcılarından veya kimliği belirsiz kaynaklardan satın alınan içecekler sahte olabilir.
GİB’in mobil uygulama üzerinden sabit ürün takip sistemi sayesinde alkolün sahte olup olmadığı tespit edilebiliyor. Tek yapmanız gereken şişenin üzerindeki barkodu telefonunuzla okutmak. Sahte içki; Alkol üretiminde etil alkol yerine metil alkol kullanılmasına verilen ad.
Ucuz olması nedeniyle cazip gelen sahte alkol tüketiminin maliyeti ilerleyen zamanlarda ağırlaşmaktadır. Sahte alkolün verdiği zarar, metil alkolün türüne ve kullanım miktarına göre değişmektedir. Metil alkolün toksisitesi yani zehirleme gücü yüksektir. Sadece 10 ml saf metanol hacmi, görme sinirlerine zarar verdiği için kalıcı körlüğe neden olur. Yaklaşık 30 mililitrelik bir hacim ölüme neden olur.
Metil alkol zehirlenmesinin ilk belirtileri bilinçsiz hareketler, baş dönmesi ve uyuşukluktur. Sahte alkol tüketen kişilerde, gözlere giden beyin sinirlerinin hasar görmesi nedeniyle görme kaybı yaşanabilmektedir. Sahte alkol belirtileri 10 saat sonra ortaya çıkar. Yani sahte alkol içen kişi durumun hemen farkına varmaz, farkına vardığında ise artık çok geç olur. 30 saat sonra vücutta ciddi hasara neden olur. Bu nedenle içki içtikten sonra sağlık sorunları hemen başlamaz.
Ayrıca beyinde oluşan hasara bağlı olarak yürüme güçlüğü, hareket kaybı, anormal düşünme bozuklukları gibi sorunlar da ortaya çıkar.
Tedavi edilmediği veya tedavi edilmediği takdirde bu tür zehirlenmeler ölümle sonuçlanabilmektedir. Bu nedenle metil alkol zehirlenmesi acil tıbbi müdahale gerektiren ciddi bir sağlık sorunudur ve maruziyetten kaçınmak son derece önemlidir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu