Uncategorized

11 soruda depozito iade sistemi: Vatandaşlar ödemeleri nasıl alacak?

Sıfır Atık Hareketi’nde yeni bir dönem başlıyor. Türkiye Çevre Kurumu, 2025 yılı sonuna kadar 81 ilde depozito iade sistemini hayata geçirecek. Vatandaş teşvik ödemeleri, e-cüzdan hesapları gibi pek çok yenilik var. İşte para yatırma sistemi hakkında en sık sorulan soruların yanıtları…

Türkiye Çevre Kurumu’nun (TÜÇA) Depo Saha Yönetim Sistemi (DSYS), kamu ve özel sektör işbirliğiyle hayata geçiriliyor. Dolayısıyla zorunlu depozitoya tabi içecek paketlerinin tüketimi sonrasında bunlar iade edilecek ve vatandaşlara teşvik oranı ödenecek. Yatırılan tutar vatandaşın elektronik cüzdan hesabına iade edilecek. Bu arada tüketicilerin iade süreçlerinde kullanacağı “Depozitolu Paketleme (DOA)” mobil uygulaması da kullanılmaya başlandı.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı mevduat yönetim sistemiyle ilgili en sık sorulan soruları yanıtladı. Depo Yönetim Sistemi (DYS) Nedir? Mevduat Yönetim Sistemi, piyasaya arz edilen ürünlerin tüketimi sonrasında belirli bir depozito ücreti alınarak iade alınması ve depozito tutarının iade edilmesi esasına dayanan bir sistemdir. Depozito neleri içerir? Ambalajların kaynağında ayrı toplanmasına, geri dönüşümün değerinin korunmasına ve arttırılmasına, birincil hammaddeler yerine doğal kaynakların kullanılmasına, ikincil hammaddeler kullanılarak enerji tüketiminin azaltılmasına, karbon emisyonlarının azaltılmasına ve Sıfır Emisyon 2053 Net hedefine ulaşılmasına yardımcı olur, Sıfır Atığı ve döngüsel ekonomiyi destekliyoruz.
Mevduat Paketlemenin (DOA) uygulaması nedir? Tüketicilerin iade sürecinde kullanacağı mobil uygulamadır. Tüketiciler, Bakanlıkça kayıtlı makinelerde ve manuel iade noktalarında DOA mobil uygulamasını kullanarak depozito iadelerini gerçekleştirecek. DOA uygulaması nasıl çalışır? Uygulama Android ve iOS mağazalarından ücretsiz olarak indirilebiliyor. QR kodu tarayarak çalışan uygulama ile depozito iade makinalarına bırakılan paketlerin depozito ücreti tüketicinin e-cüzdanında biriktiriliyor. Bu bakiye, QR kodla ödeme özelliğine sahip tüm POS cihazları ile anlaşmalı restoran ve marketlerde kullanılabilecektir.
DOA bankacılık sistemine entegre mi? Tüm finansal akışlar Türkiye Emlak Katılım Bankası altyapısı üzerinden elektronik cüzdanın DOA mobil uygulamasına entegrasyonu ile gerçekleştirilmektedir. Birikmiş bakiye banka hesaplarına da aktarılabilir.
Türkiye genelinde uygulama ne zaman başlayacak? Sakarya’da başlatılan uygulama 2025 yılı sonuna kadar ülkenin her il ve ilçesinde hayata geçirilecek. Hangi kurum ve kuruluşlar DOA’ya destek veriyor? Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı bünyesindeki Türkiye Çevre Kurumu’nun (TÜÇA) sistem yöneticisi olarak görev yaptığı depo yönetim sistemi, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) iş birliğiyle hayata geçirilecek. Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK).
Her yıl ne kadar ambalaj geri dönüştürülecek? Türkiye genelinde 783 bin kilometrekarelik coğrafi alanda her yıl yaklaşık 25 milyar parça ambalajın toplanması bekleniyor.
Kaç üründe DOA logosu var? Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü iş birliğiyle 1 Ağustos 2023’ten bu yana 22 milyar içecek paketi markalanarak piyasaya sunuldu. DOA ile yıllık ne kadar gelir elde edilecek? Ülke ekonomisine her yıl yaklaşık 520 milyon euro katma değer katılacak.
Hangi paketler için depozito ödenecek? 0,1 L’den 3 L’ye kadar cam, plastik ve alüminyumdan yapılmış tek kullanımlık ambalajlar zorunlu depozito kapsamına girer. Depo logolu bu paketler için depo ücreti ödenecektir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu